Smażony sandacz z sosem cytrynowym, koperkiem i puree - przepis na obiad

Smażony sandacz z sosem cytrynowym, koperkiem i puree - przepis na obiad

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Pyszny obiad z sandaczem w roli głównej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Co powiesz na danie z ryby na obiad? Sprawdź nasz przepis na smażonego sandacza z warzywami i puree. Poniżej składniki i sposób przygotowania.

Składniki

  • mrożony sandacz

  • 1 duży ziemniak do przygotowania puree

  • warzywa - mrożone lub świeże

  • mąka

  • koperek

  • sól

  • pieprz

  • dwie łyżeczki masła klarowanego

  • sos cytrynowy z koperkiem

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowanie ryby. Zacząć od poporcjonowania ryby w diamenty o szerokości około sześciu centymetrów.

  • Następnie rybę zamarynować w soli i pieprzu, a także obtoczyć z każdej strony w mące. 

  • Łyżeczkę masła klarowanego rozgrzać na patelni. Na tak przygotowanej patelni smażyć rybę przez około trzy minuty z każdej ze stron na złoty kolor. Rybę posypać świeżym, posiekanym koperkiem.

  • Przygotowanie puree. Ziemniaki obrać i pokroić na połówki. Włożyć do garnka z osoloną wodą i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez ok. 15 min. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować.

  • Do gorących ziemniaków wrzucić masło, a następnie wlać ciepłe mleko. Ugnieść i wymieszać widelcem.

  • Przygotowanie warzyw. Mrożoną mieszankę warzywną gotować przez około cztery minuty w gorącej, osolonej wodzie. 

  • Danie gotowe! Rybę podać na talerzu z puree i warzywami.                                                                                                                   

Ocena: 1,5