Jak gotować fasolę? Czy zawsze należy moczyć fasolę i odlewać wodę?
Smażony sandacz z sosem cytrynowym, koperkiem i puree - przepis na obiad

Autor Zdjęcia: pixabay.com
Pyszny obiad z sandaczem w roli głównej.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Co powiesz na danie z ryby na obiad? Sprawdź nasz przepis na smażonego sandacza z warzywami i puree. Poniżej składniki i sposób przygotowania.
Składniki
mrożony sandacz
1 duży ziemniak do przygotowania puree
warzywa - mrożone lub świeże
mąka
koperek
sól
pieprz
dwie łyżeczki masła klarowanego
sos cytrynowy z koperkiem
Przygotowanie krok po kroku:
Przygotowanie ryby. Zacząć od poporcjonowania ryby w diamenty o szerokości około sześciu centymetrów.
Następnie rybę zamarynować w soli i pieprzu, a także obtoczyć z każdej strony w mące.
Łyżeczkę masła klarowanego rozgrzać na patelni. Na tak przygotowanej patelni smażyć rybę przez około trzy minuty z każdej ze stron na złoty kolor. Rybę posypać świeżym, posiekanym koperkiem.
Przygotowanie puree. Ziemniaki obrać i pokroić na połówki. Włożyć do garnka z osoloną wodą i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez ok. 15 min. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować.
Do gorących ziemniaków wrzucić masło, a następnie wlać ciepłe mleko. Ugnieść i wymieszać widelcem.
Przygotowanie warzyw. Mrożoną mieszankę warzywną gotować przez około cztery minuty w gorącej, osolonej wodzie.
Danie gotowe! Rybę podać na talerzu z puree i warzywami.