Ryba w chrupiącej panierce i ostrym sosie chili - lepsza niż "u Chińczyka"

Ryba w chrupiącej panierce i ostrym sosie chili - lepsza niż

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna ryba smażona w chrupiącej panierce, doskonale smakuje z dodatkiem sosu chili z nutą słodyczy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Ryba w chrupiącej panierce i ostrym sosie chili -to przepis na niewielkie  kawałki ryby zanurzone w pysznej panierce i usmażone na chrupiąco,  a następnie podane z ostrym sosem i  łagodnym ryżem. Przepyszne aromatyczne danie w orientalnym stylu - na pewno zdrowsze i smaczniejsze niż "u Chińczyka".

Składniki

  • 200 g filetów z ryby morskiej, np. z dorsza

  • 60 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • 1 łyżka oliwy

  • 4 łyżki mleka

  • Sos chili:

  • 1 świeża papryczka chili

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka octu winnego

  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego

  • 1 szczypta papryki ostrej

  • 2 łyżki wody

  • 1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, robimy w niej dołek, wbijamy żółtko i wlewamy łyżkę oleju oraz mleko.

  • Mieszamy starannie i odstawiamy na 15 minut, a następnie dodajemy ubite na sztywno białko.

  • Oczyszczoną i pokrojoną na kawałki rybę zanurzamy w cieście, smażymy w woku na bardzo mocno rozgrzanym oleju. Odkładamy na ogrzany półmisek wyścielony papierowym ręcznikiem, by  odsączyć nadmiar tłuszczu.

  • Przygotowujemy sos - z woka zlewamy olej, zostawiamy jedną łyżkę, grzejemy.

  • Dodajemy posiekane chili oraz czosnek, a następnie ostrą paprykę, koncentrat pomidorowy, ocet winny, sos sojowy, wodę oraz cukier puder. Podgrzewamy ok. 4-5 minut. Gorącym sosem polewamy rybę.

Ocena: 3,5