Pstrąg w kratkę z grilla - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ryby uwielbiają aromatyczne przyprawy. Gałązka tymianku, natka pietruszki, ząbek czosnku, plaster selera i pietruszki, ziele angielskie i sok z cytryny sprawiają, że mięso ryb nabiera wspaniałego aromatu.
SKŁADNIKI
- 4 pstrągi
- 8 łyżek soku cytrynowego
- 16 łyżeczek oliwy lub oleju
- 4 łyżki masła
- łyżka estragonu
- łyżka koperku
- tymianek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z oleju, soku z cytryny, soli, pieprzu i ziół przygotowujemy marynatę.
- Ryby, po sprawieniu i umyciu, nacinamy w najszerszych miejscach na skórze na krzyż.
- Wkładamy do naczynia z marynatą i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce, przekładając co kwadrans na drugą stronę.
- Ryby najlepiej piec w specjalnych koszyczkach do grilla, dzięki czemu nie rozpadną się i zachowają soczystość.
- Pieczemy ok. pół godziny odwracając co 10 minut na drugą stronę.