Zupa fasolowa - przepis na treściwą fasolówkę na wędzonce
Pieczone burgery rybne - idealny sposób na rybę!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pieczone burgery rybne można podać w bułce z dodatkami.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pieczone burgery rybne to znakomity sposób na rybę, która ryby nie przypomina. W ten sposób można przemycić nieco zdrowej i pożywnej ryby do diety tych, którzy za nimi nie przepadają. Gotowe burgery można podawać w bułce lub jako klasyczne kotleciki.
Składniki
600 g filetów białej ryby, np. dorsza
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1/3 łyżeczki soli
2 jajka
1 ząbek czosnku
1 łyżka drobno mielonych płatków owsianych
ok. 2 szklanki płatków kukurydzianych
1-2 łyżki oleju
łyżeczka gotowej przyprawy do ryb
Przygotowanie krok po kroku:
Rybę umyć i posiekać w malakserze (lub w maszynce do mięsa).
Wbić jedno jajko, dodać posiekany czosnek oraz natkę, mielone płatki owsiane oraz wszystkie przyprawy.
Masę dokładnie wymieszać, powinna być mniej więcej, jak na kotlety mielone. Gdyby była za rzadka, można dosypać jeszcze odrobinę płatków.
W malakserze rozdrobnić płatki kukurydziane na panierkę, wsypać do miski lub głębokiego talerza. Do innego talerza wbić jajko i roztrzepać je.
Z utworzonej rybnej masy formować burgery, obtoczyć je najpierw w płatkach, potem w jajku i na końcu znowu w płatkach. Opanierowane burgery układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Skropić olejem i piec w temp. 190 C przez około 20 minut, w połowie obracając każdego burgera na drugą stronę.
Jedz co lubisz i chudnij! Spełnij swoje postanowienie noworoczne i poznaj idealnie dopasowane diety na jeszcolubisz.pl