Pieczone burgery rybne - idealny sposób na rybę!

Pieczone burgery rybne - idealny sposób na rybę!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone burgery rybne można podać w bułce z dodatkami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone burgery rybne to znakomity sposób na rybę, która ryby nie przypomina. W ten sposób można przemycić nieco zdrowej i pożywnej ryby do diety tych, którzy za nimi nie przepadają. Gotowe burgery można podawać w bułce lub jako klasyczne kotleciki.

Składniki

  • 600 g filetów białej ryby, np. dorsza

  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki

  • 1/3 łyżeczki soli

  • 2 jajka

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka drobno mielonych płatków owsianych

  • ok. 2 szklanki płatków kukurydzianych

  • 1-2 łyżki oleju

  • łyżeczka gotowej przyprawy do ryb

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę umyć i posiekać w malakserze (lub w maszynce do mięsa).

  • Wbić jedno jajko, dodać posiekany czosnek oraz natkę, mielone płatki owsiane oraz wszystkie przyprawy.

  • Masę dokładnie wymieszać, powinna być mniej więcej, jak na kotlety mielone. Gdyby była za rzadka, można dosypać jeszcze odrobinę płatków.

  • W malakserze rozdrobnić płatki kukurydziane na panierkę, wsypać do miski lub głębokiego talerza. Do innego talerza wbić jajko i roztrzepać je.

  • Z utworzonej rybnej masy formować burgery, obtoczyć je najpierw w płatkach, potem w jajku i na końcu znowu w płatkach. Opanierowane burgery układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Skropić olejem i piec w temp. 190 C przez około 20 minut, w połowie obracając każdego burgera na drugą stronę. 

Jedz co lubisz i chudnij! Spełnij swoje postanowienie noworoczne i poznaj idealnie dopasowane diety na jeszcolubisz.pl

Ocena: 3,2