Łosoś z kremem chrzanowym

2021-03-29
Łosoś z kremem chrzanowym
Autor: photos.com Łosoś z kremem chrzanowym
łatwy
35 min
4

Łosoś z kremem chrzanowym to idealny pomysł rybny obiad, ale także doskonała potrawa na Wigilię dla tych, którzy nie przepadają za smakiem ryb słodkowodnych. Można go przyrządzić na parze lub upiec w rękawie.

Jeśli pieczesz w rękawie nie zapomnij zrobić w nim nożyczkami małego otworu, żeby zrobić ujście parze.

SKŁADNIKI

  • 4 filety lub dzwonka z łososia
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny
  • łyżka soku z cytryny
  • 20 dag twarożku naturalnego
  • 2 łyżki jogurtu
  • łyżka chrzanu
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • mrożona włoszczyzna
  • płatki migdałowe
  • gałązki świeżego koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety z łososia opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Odłóż na godzinę do lodówki.
  • Twarożek wymieszaj z jogurtem i chrzanem, przypraw szczyptą soli.
  • Do parowara (albo do rękawa jeśli pieczesz w rękawie) nalej wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Włóż warzywa i rybę, gotuj ok. 20 minut/piecz 15 min w temp. 120oC.
  • Wyłóż na talerze, udekoruj gałązkami koperku i płatkami midgałowymi. Podawaj z kremem chrzanowym.