Łosoś pieczony w ziołach: prosty przepis

2021-03-29
Łosoś pieczony w ziołach
Autor: thinkstockphotos.com Łosoś smakuje doskonale pieczony - szczególnie, gdy wcześniej zamarynujemy go w przyprawach
łatwy
25 min
4

Łosoś pieczony w ziołach jest bogaty w niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

SKŁADNIKI

  • 4 dzwonka łososia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżka suszonej bazylii
  • 5 łyżek oliwy
  • 6 dag masła
  • sól
  • biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dzwonka łososia oczyścić z łusek, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem.
  • Koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek zostawić do przybrania).
  • Rybę posypać koperkiem i ziołami, polać oliwą, przykryć, wstawić do lodówki na 2 godziny (w tym czasie kilka razy ją obrócić).
  • Następnie osączyć z marynaty, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC. Piec z każdej strony 6-8 minut.
  • Przed podaniem rybę obłożyć kawałkami masła i przybrać koperkiem.