Łosoś pieczony w ziołach: prosty przepis

Łosoś pieczony w ziołach: prosty przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Łosoś smakuje doskonale pieczony - szczególnie, gdy wcześniej zamarynujemy go w przyprawach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Łosoś pieczony w ziołach jest bogaty w niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Składniki

  • 4 dzwonka łososia

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • pęczek koperku

  • łyżka suszonego oregano

  • łyżka suszonej bazylii

  • 5 łyżek oliwy

  • 6 dag masła

  • sól

  • biały pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dzwonka łososia oczyścić z łusek, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem.

  • Koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek zostawić do przybrania).

  • Rybę posypać koperkiem i ziołami, polać oliwą, przykryć, wstawić do lodówki na 2 godziny (w tym czasie kilka razy ją obrócić).

  • Następnie osączyć z marynaty, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC. Piec z każdej strony 6-8 minut.

  • Przed podaniem rybę obłożyć kawałkami masła i przybrać koperkiem.

Ocena: 4,3