Pstrąg grillowany w folii z koprem włoskim i migdałami
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Przepis na pysznego pstrąga grillowanego w folii z koprem włoskim, cytryną i migdałami. To propozycja dla tych, którzy lubią delikatny smak ryby. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.
SKŁADNIKI
- NA 2 PORCJE:
 - 2 pstrągi
 - duża cytryna
 - bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
 - 30 g migdałów w płatkach
 - pęczek koperku
 - oliwa
 - sól i pieprz
 - PONADTO: 2 kawałki folii aluminiowej
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fenkuł przekrój na pół i wykrój twardą część. Resztę pokrój w cienkie plasterki. Blanszuj je 2 minuty we wrzącej wodzie, po czym odcedź i zahartuj w zimnej wodzie.
 - Cytrynę sparz i pokrój w plastry, a koperek drobno posiekaj.
 - Pstrągi opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, ułóż każdego na sporym kawałku folii, natrzyj oliwą, solą oraz pieprzem.
 - Odcedź dobrze fenkuł i włóż po kilka kawałków do wnętrza każdej ryby. Dołóż tam też po dwa plasterki cytryny.
 - Na wierzchu każdej połóż po plasterku pomarańczy, posyp obficie koperkiem i płatkami migdałowymi. Zawiń dobrze rybę w folię – tworząc spore papiloty. Piecz na gorącym grillu ok. 20 minut, najlepiej przy zamkniętej pokrywie.