Pstrąg grillowany w folii z koprem włoskim i migdałami
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Przepis na pysznego pstrąga grillowanego w folii z koprem włoskim, cytryną i migdałami. To propozycja dla tych, którzy lubią delikatny smak ryby. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.
SKŁADNIKI
- NA 2 PORCJE:
- 2 pstrągi
- duża cytryna
- bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
- 30 g migdałów w płatkach
- pęczek koperku
- oliwa
- sól i pieprz
- PONADTO: 2 kawałki folii aluminiowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fenkuł przekrój na pół i wykrój twardą część. Resztę pokrój w cienkie plasterki. Blanszuj je 2 minuty we wrzącej wodzie, po czym odcedź i zahartuj w zimnej wodzie.
- Cytrynę sparz i pokrój w plastry, a koperek drobno posiekaj.
- Pstrągi opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, ułóż każdego na sporym kawałku folii, natrzyj oliwą, solą oraz pieprzem.
- Odcedź dobrze fenkuł i włóż po kilka kawałków do wnętrza każdej ryby. Dołóż tam też po dwa plasterki cytryny.
- Na wierzchu każdej połóż po plasterku pomarańczy, posyp obficie koperkiem i płatkami migdałowymi. Zawiń dobrze rybę w folię – tworząc spore papiloty. Piecz na gorącym grillu ok. 20 minut, najlepiej przy zamkniętej pokrywie.