Udka kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Udka kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami to doskonałe danie obiadowe. Delikatne mięso, aromatyczny sos i pieprzne kurki pasują do siebie idealnie. W sezonie na te smaczne grzyby warto przygotować kurze udka w śmietanie z kurkami.
SKŁADNIKI
- 4 całe udka kurczaka (udo i pałka)
- 300 g kurek
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 22%
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki listków świeżego estragonu lub 1 łyżeczka suszonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kawałki kurczaka dopraw solą i pieprzem.
- Kurki przebierz, wypłucz dokładnie po zimną, bieżącą wodą, by pozbyć się piasku. Odsącz na cedzaku.
- Duże kurki pokrój na mniejsze kawałki, małe pozostaw w całości.
- Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzej silnie 2 łyżki oleju, włóż kawałki kurczaka i smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumieni.
- Kurczak zdejmij z patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na patelni rozgrzej jeszcze 2 łyżki oleju i dodaj cebulę. Lekko posól i smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż zacznie się szklić - zajmie Ci to od 2 do 3 minut.
- Dodaj kurki i smaż na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając - kurki po minucie puszczą sok (ilość zależy od tego, ile wody było w kurkach) - smaż je, aż sok prawie całkowicie odparuje - może to trwać 5-7 minut.
- Kiedy sok odparuje, zmniejsz ogień i smaż kurki na średnim ogniu - nie zapominając o mieszaniu przez 2-3 minuty, aż zaczną intensywnie pachnieć, ich brzegi zaczną się delikatnie przypalać, a same kurki staną się nieco gumowate.
- Do kurek dodaj masło, wymieszaj.
- Śmietanę posól, dodaj łyżkę gorących kurek, ponownie wymieszaj, dodaj do patelni z kurkami i wszystko razem wymieszaj.
- Kurki ze śmietaną przełóż do naczynia żaroodpornego, pokrywając nimi zrumienione udka.
- Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
- Zapiekaj przez 20-30 minut, aż kurczak się przyrumieni, a sos mocno zgęstnieje.