Soczyste kotlety z piersi kurczaka w majonezie z piekarnika

Soczyste kotlety z piersi kurczaka w majonezie z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne kotlety drobiowego pieczone w piekarniku 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Soczyste kotlety z piersi kurczaka w marynacie majonezowej to świetny pomysł na obiad. Wielką zaleta jest upieczenie kotletów w piekarniku, dzięki czemu od razu mamy mnóstwo kotletów bez stania przy patelni. Kotlety z filetu drobiowego z piekarnika są smaczne i sycące!

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka

  • 40 g miodu

  • 30 g musztardy

  • 3-5 ząbków czosnku

  • 50 g majonezu

  • sól do smaku

  • słodka papryka do smaku

  • ostra papryka do smaku

  • 30 ml oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować marynatę mieszając miód, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, przyprawy i olej.

  • Pierś z kurczaka pokroić na 2-3 sznycle. Następnie przykryć folią spożywczą i zbić tłuczkiem, aby wyrównać grubość.

  • Sznycle włożyć do marynaty i wymieszać, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

  • Zamarynowane sznycle ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polać pozostałą marynatą.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 40 minut.

  • Podawać z gotowanymi warzywami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5