Smażony ryż z kurczakiem - jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Smażony ryż z kurczakiem to prosty przepis na danie inspirowane kuchnią chińską. Rozgrzewający i aromatyczny, z dodatkiem imbiru, czosnku, sosu sojowego. Wypróbuj choćby dzisiaj na obiad!
Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:
Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż:
SKŁADNIKI
- 250 g ryżu długoziarnistego,
- 400 g filetu z piersi kurczaka,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- łyżka sherry (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki cukru,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- czerwona papryka,
- pęczek cebulki dymki,
- 3 liście kapusty chińskiej (pekińskiej),
- 2 ząbki czosnku,
- 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru (ew. można zastąpić imbirem w proszku)
- 4 łyżki oleju,
- sól.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wsyp ryż do 500 ml gotującej się wody. Przykryj i gotuj 20 minut na małym ogniu.
- Pokrój mięso kurczaka w cienkie paski. Wymieszaj sos sojowy z sherry, cukrem i mąką ziemniaczaną, włóż mięso do marynaty na 15 minut.
- Przekrój paprykę na pół, wytnij nasadę ogonka, usuń pestki, umyj ją i pokrój w kostkę. Umyj dymkę, oczyść i pokrój w cienkie talarki. Opłucz liście kapusty chińskiej i pokrój w cienkie paski. Obierz czosnek i imbir i pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej olej w woku lub na dużej patelni, zeszklij czosnek i imbir. Dodaj mięso i, cały czas mieszając, smaż 1 minutę, aż składniki się zrumienią.
- Dodaj do mięsa przygotowane warzywa i – cały czas mieszając – smaż pół minuty. Osącz ugotowany ryż na sicie i dodaj do woka. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i smaż, mieszając jeszcze 2 minuty. Dopraw do smaku solą.