Schab w sosie czosnkowo-serowym-przepis

Schab w sosie czosnkowo-serowym-przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab w sosie serowo-czosnkowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Proponujemy schab w sosie czosnkowo-serowym. Schab nie zawsze musi mieć postać kotleta lub pieczeni - można go podawać także w sosach. Doskonale pasują do tego delikatnego mięsa.

Składniki

  • 4 kotlety schabowe bez kości

  • 25 dag pieczarek

  • 10 dag sera żółtego

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 szklanki bulionu (może być z kostki np. grzybowy)

  • pół szklanki gęstej śmietany

  • mąka

  • kilka łyżek oleju

  • sól, pieprz

  • posiekana zielenina (natka pietruszki lub szczypior)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron. Przekładamy do rondla.

  • Zalewamy bulionem. Dusimy.

  • W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w plasterki. Czosnek miażdżymy lub ścieramy na średnich oczkach tarki.

  • Dodajemy do schabu. Dusimy wszystko razem ok. 1,5h, na małym ogniu. W razie czego dolewamy troszkę wody w trakcie duszenia.

  • Miękkie zdejmujemy z palnika. Zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku.

  • Na tarce o dużych oczkach, ścieramy żółty ser i posypujemy nim mięso.

  • Schab podajemy z ziemniakami lub ryżem. Na talerzu posypujemy zieleniną.

Ocena: 1