Sakiewki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem

2021-03-29
zagrodowy.pl
Sakiewki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem
Autor: Shutterstock Sakiewki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem
łatwy
60 min
4

Przepis na sakiewki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem to połączenie zdrowia, prostoty i smaku. Mięso idealnie współgra z warzywami, świeżymi ziołami i aromatycznymi przyprawami. Polecamy na obiad!

SKŁADNIKI

  • 4 pojedyncze piersi kurczaka
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi umyć, oczyścić z tłuszczu, ostrym nożem naciąć je wzdłuż, aby powstały kieszonki. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem.
  • Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć chwilę drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i podgrzewać, mieszając, aż "siądzie" (ok. 5 minut). Szpinakiem napełnić piersi i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
  • Obłożyć rozmarynem i zalać śmietanką wymieszaną z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C. Podawać kurczaka z ulubioną kaszą, polanego obficie śmietanowo-muszkatołowym sosem.
zagrodowy.pl