Ryż po chińsku smażony z kurczakiem i warzywami - pomysł na szybki obiad
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ryż po chińsku z warzywami najlepiej podać z brązowym ryżem, znacznie zdrowszym od białego. Jest on bogatszy nie tylko w błonnik, lecz także w sole mineralne i witaminy. A danie jest smaczne i łatwe do przygotowania.
Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:
SKŁADNIKI
- 3/4 szklanki brązowego ryżu
- 20 dag fasolki szparagowej (może być świeża albo z mrożonki, w zależności od sezonu)
- 2 marchewki
- 3 cebulki dymki lub 1 zwykła
- 200 g mięsa z kurczaka (piersi lub mięso z podudzi)
- 2-3 łyżki dowolnej przyprawy kuchni chińskiej (mieszanki przypraw do chińskich dań)
- 1/4 kapusty włoskiej lub pekińskiej
- strąk papryki
- ząbek czosnku
- kilka grzybków mun namoczonych we wrzątku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż zalej 2 szklankami wody, posól, ugotuj do miękkości (ok. 30 minut).
- Fasolkę oczyść, opłucz, pokrój na kawałki, gotuj 10 minut w osolonej wodzie, odcedź. Marchewki obierz, drobno pokrój.
- Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek posiekaj. Piersi z kurczaka pokrój na kawałki, obsyp obficie mieszanką przypraw do dań chińskich.
- Paprykę i kapustę oczyść, pokrój w paseczki.
- Rozgrzej olej na patelni lub w woku, wrzuć pokrojone warzywa (z wyjątkiem czosnku), odsączone grzyby mun oraz kurczaka partiami i mieszając usmaż krótko na ostrym ogniu.
- Na końcu dolej sos sojowy, dołóż czosnek, całość przypraw sosem pieprzem. Podawaj z ryżem.