Roladki z indyka i cukinii - pyszne i lekkie danie obiadowe
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Warto sięgać po mięso z indyka, bo jest nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne. Mięso z indyka jest chude i zdrowsze niż z kurczaka. Można je przygotować na wiele sposobów. Co więcej - w zależności od tego, którą część indyka przygotujemy, inaczej smakuje. Dziś proponujemy niezwykle delikatne i lekkie roladki z indyka cukinii.
SKŁADNIKI
- 1 kg mielonego mięsa z indyka
- 3 młode cukinie
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki startego parmezanu.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mielonego mięsa dodać jajko, mąkę kukurydzianą, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić i dobrze wymieszać.
- Cukinie umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry nożem lub krajaczem do warzyw.
- Z mięsa (ok. 1 łyżeczki) formować wałeczki i zawijać w plastry cukinii. Ciasno układać na dnie żaroodpornego naczynia.
- Z wierzchu posypać parmezanem. Piec 1 godz. w temp. 180 st. C.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
    
    
    
    
 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        