Pyzy z Różyca - przepis tradycyjnej kuchni warszawskiej

2021-03-29
pyzy-z-rozyca-tradycyjna-kuchnia-warszawska.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pyzy z warszawskiego bazaru Różyckiego słynęły ze swojego niepowtarzalnego smaku
średni
40 min
4

Pyzy, gorące pyzy - takie zachęty pań sprzedających pyzy na bazarze Różyckiego pamięta każdy, kto był tam choć raz. Pyzy sprzedawane były w słoikach owiniętych w gazetę, by dłużej trzymały ciepło. Ich smak wiele osób wspomina z rozczuleniem. Proponujemy im pyzy według przepisu Jerzego Nogala - miłośnika warszawskiej tradycyjnej kuchni.

SKŁADNIKI

  • 1200 g ziemniaków w skórkach - odmiana mączysta
  • 2 cebule
  • 200 g wędzonego boczku
  • 40 ml oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć.
  • Cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na oliwie.
  • 200 g ziemniaków ugotować, pozostałe umyć i obrać, po czym zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przełożyć na sito i mocno odcisnąć. Musi powstać dość sucha masa.
  • Ugotowane ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę.
  • Odważyć 90 g i połączyć z 340 g odciśniętych, surowych ziemniaków.
  • Wymieszać dokładnie i dodać skrobię, która powstała na dnie miski z płynem po odciśnięciu startych ziemniaków.
  • Ciasto wymieszać i uformować kuleczki o średnicy około 3 cm.
  • Pyzy ugotować w lekko osolonej wodzie na delikatnym ogniu, aż wypłyną, a następnie jeszcze 3 minuty.
  • Ugotowane nałożyć do słoiczków lub misek i omaścić podsmażoną cebulką z boczkiem.