Pulpety z indyka gotowane w sosie pomidorowym - lekki obiad dla rodziny

Pulpety z indyka gotowane w sosie pomidorowym - lekki obiad dla rodziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pulpety z indyka gotowane w sosie pomidorowym najlepiej podać z ryżem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mięso z indyka jest smaczne, delikatne i niskokaloryczne. Indycze pulpety uduszone w sosie pomidorowym przechodzą aromatem sosu, który nadaje im bardziej wyrazisty smak. Podane z ryżem stanowią lekki i dobrze skomponowany posiłek.

Składniki

  • Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka

    1 jajko

    2 łyżki mąki kukurydzianej

    3 łyżki startego sera żółtego

    Sos:

    1 cebula

    1 łodyga selera naciowego

    2 łyżki oliwy z oliwek

    1 łyżeczka suszonego tymianku

    2 puszki pomidorów bez skórki

    1 łyżeczka cukru

    sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do mięsa wbić jajko, dodać mąkę i ser, dokładnie wymieszać.

  • Cebulę i selera drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu z grubym dnem.

  • Dodać pomidory, tyle samo wody (nalewając w puste puszki po pomidorach) i przyprawy. Gotować ok. 10 minut.

  • Ręce zamoczyć w zimnej wodzie, a następnie formować malutkie pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego) ostrożnie, pojedynczo wkładać je do sosu.

  • Dusić pulpety ok. 25 minut na wolnym ogniu.

  • Podawać z ryżem, makaronem lub kaszą kuskus.

Ocena: 2,4