Przepiórki z kolendrą: przepis na wykwintny drób
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Delikatne mięso przepiórek jest smaczne i zdrowe. Właściwie przyrządzone przepiórki zmieniają się w bardzo wykwintne danie - idealne na uroczysty posiłek.
Zobacz przepis: Pieczone przepiórki: idealne na odświętny obiad!
SKŁADNIKI
- 4 przepiórki
- 200 g słoniny
- łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- łyżeczka mielonych jagód jałowca
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przepiórki umyć, wyczyścić i osuszyć.
- Z przypraw zrobić papkę i natrzeć nią mięso od wewnątrz i zewnątrz.
- Słoninę pokroić na plastry i owinąć nią ciasno przepiórki i obwiązać nitką. Pozostawić na jakieś 30 minut.
- Do brytfanki dać troszeczkę smalcu i ułożyć przepiórki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec do zrumienienia około pół godziny.
- Serwować z pieczonymi ziemniakami.