Placki ziemniaczane z boczkiem i żółtym serem: sycące, łatwe, tanie

Placki ziemniaczane z boczkiem i żółtym serem: sycące, łatwe, tanie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne placki ziemniaczane wzbogacone o dodatek boczku i sera żółtego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Placki ziemniaczane z boczkiem i żółtym serem są tak pyszne, że domownicy będą Cię nosić na rękach. Są sycące, łatwe w przygotowaniu i na dodatek tanie, jeśli kupisz polskie produkty z popularnych dyskontów. Polecam to proste danie wszystkim głodomorom!

Składniki

  • 6 ziemniaków średniej wielkości

  • 1 cebula

  • 200 g surowego boczku wędzonego

  • 200 g sera żółtego

  • 2 jajka

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki i cebulę obrać. Boczek drobno pokroić.

  • Ziemniaki, cebulę i ser zetrzeć na tarce o dużych otworach.

  • Do startych ziemniaków dodać cebulę, ser, jajka, mąkę i przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać na jednorodną masę.

  • Łyżką nakładać masę na rozgrzany tłuszcz. Smażyć do zrumienienia z obu stron.

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).