Kurczak duszony z warzywami i brązowym ryżem

Kurczak duszony z warzywami i brązowym ryżem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kurczak duszony z warzywami i brązowym ryżem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurczak duszony z warzywami i ryżem to zdrowe, dietetyczne danie obiadowe. Kurczak jest doskonałym źródłem białka, brązowy ryż dostarcza błonnika, marchew beta-karotenu. Zielony groszek to z kolei dobre źródło kwasu foliowego, a szczypiorek działających antynowotworowo związków siarki. Oto prosty przepis na duszonego kurczaka.

Składniki

  • ½ kg pokrojonej w kostkę piersi kurczaka (bez skóry)

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

  • ½ szklanki posiekanej cebuli

  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku

  • szklanka brązowego ryżu

  • ½ sosu sojowego

  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę marchewki

  • kilka główek brukselki

  • 2 i ¼ szklanki wody

  • 1 kostka bulionowa

  • sól, pieprz

  • ½ szklanki rozmrożonego zielonego groszku

  • ¼ szklanki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na oliwie podsmaż obrane i posiekane cebulę i czosnek.

  • Dodaj kurczaka i smaż 5 minut, cały czas mieszając.

  • Dodaj ryż i smaż przez 1 minutę.

  • Kiedy się zeszkli, dodaj sos sojowy, marchewkę, brukselkę, rozpuszczoną w wodzie kostkę rosołową i sól oraz pieprz do smaku.

  • Duś pod przykryciem ok. 30 minut, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.

  • Wymieszaj z groszkiem i szczypiorkiem.

Ocena: 2,4