Domowy kebab z kurczaka czyli obiad po turecku
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kebab to zdrowe i pożywne danie, pod warunkiem, że przygotujemy go z grillowanej piersi kurczaka, z domową bułeczką i mnóstwem warzyw. Zobacz jak zrobić obiad po turecku.
SKŁADNIKI
- 1 pierś z kurczaka ( 2 połówki )
- 8 ogórków konserwowych średniej wielkości
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 1/2 świeżej papryki czerwonej
- 1/2 świeżej papryki zielonej
- 1/4 sałaty lodowej oliwa z oliwek
- garść startego żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- 4 bułki
- sól
- pieprz przyprawa do kebaba lub gyrosa
- Sos do kebaba łagodny i ostry np. marki Develey
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę, obsypujemy obficie przyprawami, polewamy trochę oliwą, mieszamy i wkładamy do lodówki na całą noc.
- Cebulę kroimy w piórka. Sałatę szatkujemy. ogórki kroimy w plasterki, paprykę w paseczki.
- Cebulę, paprykę, ogórki i sałatę mieszamy z sosami kebab: łagodnym i ostrym – w proporcji wedle uznania.
- Pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Podgrzane bułki kroimy na pół, faszerujemy serem, smażonym mięsem, oraz warzywami połączonymi z sosami.