Cynaderki w sosie curry: przepis na duszone nerki

2021-03-29
Cynaderki w sosie curry: przepis na duszone nerki
Autor: thinkstockphotos.com Cynaderki w curry z zielonym groszkiem to pełnowartościowe danie obiadowe lub gorąca kolacja w gronie rodzinnym
łatwy
60 min
4

Cynaderki wieprzowe lub cielęce to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, a do tego produkt tani i dostępny. Warto wypróbować przepis na duszone nerki w nieco innym stylu. Cynadry mają wyrazisty podrobowy smak, który doskonale łączy się indyjską przyprawą curry.

Polecamy także klasyczny przepis kuchni polskiej Cynaderki w sosie cebulowym

SKŁADNIKI

  • 600 g nerek wieprzowych lub cielęcych
  • 30 g maki
  • 60 g klarowanego masła lub 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 150 ml mleka kokosowego lub śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nerki starannie opłukać, rozciąć wzdłuż nie przekrawając całkowicie, wymoczyć w wodzie przez około 30 minut. 
  • Zalać nerki wrzącą wodą, zagotować, odlać wywar. Gdy nerki ostygną, pokrajać w półplasterki, niezbyt cienkie, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, dodać cebulę i smażyć do jej zeszklenia, dodać bulion i przyprawy. Dusić powoli do miękkości. 
  • Gdy nerki są miękkie, dodać zielony groszek i mleko kokosowe. Zagotować.
  • Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. 
  • Podawać z puree ziemniaczano-jarmużowym lub kaszą na sypko