Cynaderki duszone z chorizo: przepis na nerki z paprykową kiełbasą

2021-03-29
Cynaderki duszone z chorizo: przepis na nerki z paprykową kiełbasą
Autor: thinkstockphotos.com Cynaderki duszone z hiszpańską kiełbasą chorizo smakują wędzoną papryką. 
łatwy
40 min
4

Cynaderki duszone z hiszpańskim chorizo to łatwy przepis na rodzinny obiad lub ciepłą kolację. Wszystko zależy od tego z czym podacie aromatyczny paprykowy gulasz z nerek. Można w przepisie użyć cynadrów wieprzowych lub cielęcych. Wypróbujcie przepis na duszone nerki i smakujcie to hiszpańskie danie z rodziną lub przyjaciółmi. 

SKŁADNIKI

  • 600 g nerek wieprzowych lub cielęcych
  • 2 łyżki mąki
  • 150 g chorizo hiszpańskiej kiełbasy paprykowej
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 szklanka czerwonego półwytrawnego wina
  • po 1 łyżeczce czerwonej słodkiej papryki i papryki wędzonej
  • 2-3 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nerki starannie opłukać, rozciąć wzdłuż nie przekrawając całkowicie, wymoczyć w wodzie przez około 30 minut. 
  • Zalać nerki wrzącą wodą, zagotować, odlać wywar. Gdy nerki ostygną, pokrajać w półplasterki, niezbyt cienkie.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i osmażyć nerki oprószone mąką.
  • Dodać chorizo pokrojone w grubsze plasterki, dodać do nerek, smażyć, aż zabarwi tłuszcz na czerwono.
  • Cebulę pokroić w kostkę i dodać do nerek, smażyć do zeszklenia. Na koniec dodać czosnek, przyprawy i krótko smażyć. 
  • Do nerek i kiełbasy dodać czerwone wino, gdy się zagotuje, naczynie przykryć i dusić na małym ogniu, aż nerki zmiękną. 
  • Podawać z pieczonymi ziemniakami i kieliszkiem dobrego wina.