Ziemniaki z pieca ze śledziem: doskonały pomysł na zdrową kolację

2021-03-29
Matka i syn gotują
ziemniaki-z-pieca-ze-sledziem-doskonaly-pomysl-na-zdrowa-kolacje.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pieczone ziemniaki są doskonale nadają się do komponowania ich z innymi składnikami o wyrazistym smaku
łatwy
60 min
4

Ziemniaki to jedno z podstawowych warzyw w polskiej kuchni. I dobrze, bo ziemniaki są zdrowe, mają niewiele kalorii (oczywiście gotowane i bez dodatków) i są bardzo wdzięcznym surowcem kulinarnym. Można z nich przygotować ciekawe dania - a nawet te znane potrawy można podać w nowych odsłonach. Tak jak klasyczne pieczone ziemniaki ze śledziem.

Polecamy również: jabłka faszerowane śledziami, śledzie po tatarsku i sałatkę śledziową z fasolą

SKŁADNIKI

  • 4 duże ziemniaki,
  • łyżka masła,
  • garść fasolki szparagowej (może być mrożona),
  • pęczek dymki,
  • 4 śledzie w oleju (filety),
  • szklanka kwaśnej gęstej śmietany,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 10 dag krewetek z zalewy,
  • kiełki fasoli,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszoruj szczotką, osusz, ponakłuwaj z każdej strony i posmaruj masłem. Ułóż na blasze wyłożonej folią, piecz 40 minut w temperaturze 200 st. C.
  • Fasolkę oczyść, ugotuj w osolonej wodzie, pokrój na niewielkie kawałki.
  • Dymkę pokrój drobno. Śledzie osącz z oleju, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na małe kawałki. Krewetki osącz z zalewy.
  • Śmietanę wymieszaj z musztardą, przypraw solą i pieprzem. Połącz z krewetkami, śledziami, fasolką, dymką i kiełkami.
  • Upieczone ziemniaki przekrój na pół, łyżką wydrąż nieco miąższu i napełnij sałatką.
Matka i syn gotują