Warzywa z dzikim ryżem - pyszne danie na zimowy obiad

Warzywa  z dzikim ryżem - pyszne danie na zimowy obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Warzywa z dzikim ryżem - doskonały pomysł na lekki, a jednocześnie rozgrzewający posiłek

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Warzywa z dzikim ryżem, doprawione na pikantnie, to  super pomysł na zdrowy lunch, ciepłą kolację lub lekki obiad. Polecamy szczególnie w chłodne dni -  rozgrzejemy się, dostarczymy organizmowi porcję witamin i zdrowego błonnika, a jednocześnie nie przejemy się.

Składniki

  • 200 g dzikiego ryżu,

  • 2 spore marchewki,

  • 2 czerwone papryki,

  • 1 bakłażan lub ok. 75 dag dyni

  • 4 małe cebule,

  • oliwa z oliwek,

  • pestki dyni (najlepiej prażone z odrobiną soli),

  • ocet balsamiczny (2 małe łyżeczki),

  • zioła i przyprawy: 1 pęczek natki pietruszki, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, papryka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • Cebule drobno kroimy, a następnie szklimy na orobinie oliwy z oliwek. Obrane marchewki  obieraczką (lub specjalną maszynką) „kroimy” w cienkie paski, dodajemy do cebuli.

  • Kroimy paprykę i bakłażana (lub dynię) w sporą kostkę, dorzucamy do cebuli i marchewek.

  • Dusimy warzywa dolewając w razie potrzeby wodę i ewentualnie odrobinę oliwy z oliwek.

  • Gdy warzywa zaczną lekko mięknąć dodajemy przyprawy i uprażone pestki dyni, a także dwie łyżeczki octu balsamicznego.

  • Na sam koniec wsypujemy do naczynia z warzywami drobno posiekaną natkę pietruszki, ugotowany dziki ryż. Wszystko dokładnie mieszamy.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5