Spiczasta kapusta pieczona ze śmietaną i parmezanem: samodzielne danie lub jarzyna na ciepło

Spiczasta kapusta pieczona ze śmietaną i parmezanem: samodzielne danie lub jarzyna na ciepło

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Spiczasta kapusta jest smaczna i zdrowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Spiczasta kapusta pieczona ze śmietaną i parmezanem wybornie smakuje jako danie samodzielne. Z gotowanymi ziemniakami i lampką białego wina to już wytworna kolacja. Można ją również podać jako dodatek do pieczonego mięsa. 

Składniki

  • 1 kapusta spiczasta

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego

  • 1 łyżeczka papryki mielonej

  • 1 łyżeczka kminku mielonego

  • 1 łyżeczka cząbru suszonego

  • 250 ml śmietany, dowolnej: krowiej, bez laktozy, sojowej, 

  • 2 łyżki startego parmezanu

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Spiczastą kapustę oczyścić z uszkodzonych zewnętrznych liści, odciąć brudną końcówkę łodygi. 

  • Kapustę przekroić wzdłuż na 4 części. Posypać solą i pozostawić na 30 minut. Dzięki temu zabiegowi kapusta będzie delikatniejsza i smaczniejsza.

  • Dno naczynia do zapiekania (z pokrywą) posmarować olejem. Na dnie ułożyć kawałki kapusty przecięciem do góry. Posypać przyprawami. Przykryć pokrywą

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec z grzaniem góra-dół przez 20 minut. 

  • Śmietanę wymieszać z tartym parmezanem. Mieszaniną polać pieczoną kapustę i piec kolejne 20 minut.

  • Podawać z gotowanymi ziemniakami lub jako dodatek do pieczonego mięsa. 

Zadbaj o niezbędne składniki odżywcze na diecie wegetariańskiej. Skorzystaj z diety wegetariańskiej w programie JeszCoLubisz!

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3