Placki ruskie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Placki ruskie to ulubiony smak w nowej odsłonie. Przepis pochodzi z książki Laury Osęki „Miska szczęścia”, która tak o nich pisze: Ze wszystkich pierogów świata najbardziej lubię ruskie, pełne twarogu i ziemniaków, lekko ostre. Niestety, zazwyczaj nie mam czasu na zagniatanie ciasta, lepienie pierogów i sprzątanie. Dlatego proponuję placki, które smakują jak odsmażone pierogi, a do tego ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.
SKŁADNIKI
- 5 ziemniaków (ugotowane poprzedniego dnia też będą dobre)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego + kilka do smażenia pierogów
- 250 g tłustego twarogu
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz, pokrój na małe kawałki i ugotuj.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i szczyptę soli. Smaż, aż będzie złocista.
- Gdy ziemniaki się ugotują, odcedź je, połącz z twarogiem i ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dołóż połowę cebuli,
- jajko, mąkę oraz przyprawy. Wymieszaj. Jeśli masa będzie kleić się do rąk, dosyp trochę mąki.
- Na patelni rozgrzej mocno olej. Formuj z masy niewielkie kotlety i smaż na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem
- okraś pozostałą cebulą.