Kotlety ziemniaczane: tradycyjny, sprawdzony przepis na kotlety z ziemniaków

2024-11-05
mm
Kotlety ziemniaczane: tradycyjny, sprawdzony przepis na kotlety z ziemniaków
Autor: Shutterstock Kotlety z ziemniaków można nadziać rozmaitymi farszami, wegetariańskimi lub mięsnym
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Kotlety ziemniaczane to danie, które smakuje nie tylko wegetarianom – chętnie sięgają po nie również miłośnicy mięsa, zwłaszcza gdy w środku znajdzie się aromatyczny farsz. Kotlety z tego przepisu można smażyć bez dodatków lub nadziewać różnymi farszami: warzywnymi, rybnymi, grzybowymi czy mięsnymi.

SKŁADNIKI

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka stołowa mąki pszennej
  • 4 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotuj w lekko posolonej wodzie, odcedź, ostudź.
  • Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju (aż się zeszkli), wystudź.
  • Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich cebulę, wbij całe jajko, wsyp oba rodzaje mąki i wszystko wymieszaj.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem, obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • Najlepiej smakują z sosem grzybowym.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Kotlety ziemniaczane można nadziewać farszem przygotowanym np. z mięsa z rosołu. Smakują też z farszem z duszonych warzyw czy ryb, a także z farszem grzybowym.

Zobacz też naszą galerię z przepisami na inne bezmięsne kotleciki.

mm
więcej