Przepyszna pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami
Bucatini z warzywami - szybkie danie we włoskim stylu

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Bucatini chropowatą powierzchnię, co sprawia, że świetnie łączy się z każdym sosem.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Makaron bucatini, czyli długie nitki przypominające pręt z otworem w środku, to danie pochodzące z Neapolu. Dzięki specyficznemu sposobowi produkcji lgną do niego wszystkie sosy. Wypróbuj przepis na bucatini z warzywami.
Składniki
Przygotowanie krok po kroku:
Zeszklij czosnek i cebulę na dużej patelni na oliwie z oliwek i maśle.
Cukinię, paprykę i bakłażana pokrój w paski.
Dodaj pokrojone warzywa i zarumień je na dużym ogniu nieustannie mieszając.
Dodaj sól i pieprz do smaku, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze 15 min.
Ugotuj makaron bucatini al dente, odcedź i zmieszaj dokładnie z warzywami i bazylią.
Podawaj pokropione aromatyczną oliwą z oliwek.
Bucatini to jedyny makaron wytwarzany przy użyciu foremek z brązu. Makaron ten zwykle używany jest do słynnego Bucatini all'Amatriciana, czyli sosu pomidorowego z boczkiem, jednak kulinarnych wariacji z bucatini jest znacznie więcej – dziś proponujemy kolorowe jak włoska flaga bucatini z warzywami.