Bucatini z warzywami - szybkie danie we włoskim stylu

Bucatini z warzywami - szybkie danie we włoskim stylu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bucatini chropowatą powierzchnię, co sprawia, że świetnie łączy się z każdym sosem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron bucatini, czyli długie nitki przypominające pręt z otworem w środku, to danie pochodzące z Neapolu. Dzięki specyficznemu sposobowi produkcji lgną do niego wszystkie sosy. Wypróbuj przepis na bucatini z warzywami.

Składniki

  • 400 g makaronu bucatini

  • 3 młode małe cukinie

  • żółta papryka

  • bakłażan

  • 1 cebula

  • pół ząbku czosnku

  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

  • 30 g masła

  • garść listków bazylii

  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zeszklij czosnek i cebulę na dużej patelni na oliwie z oliwek i maśle.

  • Cukinię, paprykę i bakłażana pokrój w paski.

  • Dodaj pokrojone warzywa i zarumień je na dużym ogniu nieustannie mieszając.

  • Dodaj sól i pieprz do smaku, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze 15 min.

  • Ugotuj makaron bucatini al dente, odcedź i zmieszaj dokładnie z warzywami i bazylią.

  • Podawaj  pokropione aromatyczną oliwą z oliwek.

Bucatini to jedyny makaron wytwarzany przy użyciu foremek z brązu. Makaron ten zwykle używany jest do słynnego Bucatini all'Amatriciana, czyli sosu pomidorowego z boczkiem, jednak kulinarnych wariacji z bucatini jest znacznie więcej – dziś proponujemy kolorowe jak włoska flaga bucatini z warzywami.

Ocena: 5