Pączki z lukrem i skórką pomarańczową – klasyczny PRZEPIS
Pączki z nadzieniem z konfitury różanej, polane lukrem i posypane skórką pomarańczową to karnawałowy klasyk. Pączki z lukrem i skórką pomarańczową to po prostu doskonałe połączenie smaków. Uwielbiają je szczególnie dorośli. Jak je usmażyć samodzielnie? Oto sprawdzony, klasyczny przepis na pączki.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 3 dag drożdży
- 4 łyżki cukru
- 2 całe jaja i 2 żółtka
- 10 dag masła
- 0,25 szklanki spirytusu
- aromat pomarańczowy
- 6 dag smażonej skórki pomarańczowej
- konfitura różana (opcjonalnie dżem pomarańczowy)
- tłuszcz do smażenia
- Lukier:
- niepełna szklanka cukru
- 6 łyżek wody
- 0,5 łyżeczki octu 6-procentowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże (najlepiej o temp. pokojowej) rozetrzyj z łyżką cukru. Dodaj ciepłe (nie gorące!) mleko i 5 łyżek mąki. Odstaw do wyrośnięcia
- Połącz jajka z żółtkami. Wymieszaj z resztą cukru. Ubij na parze.
- Wysyp mąkę na stolnicę lub do dużej miski. Uformuj kopczyk, wzrób w nim wgłębienie, wlej rozczyn, ubite jajka oraz aromat.
- Zagnieć ciasto. Dobrze je wyrób z rozpuszczonym masłem, połową drobno pokrojonej skórki pomarańczowej i spirytusem.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, delikatnie uformuj wałeczki o średnicy około 5 cm. Pokrój je na plastry o grubości 2 cm.
- Spłaszcz każdy krążek. Na środek połóż łyżeczkę konfitury lub dżemu. Nakryj drugim krążkiem. Zlep brzegi, by powstały kulki.
- Odkładaj kulki na ściereczkę posypaną mąką. Pozwól im wyrosnąć.
- Rozgrzej w garnku tłuszcz. Kolejno wkładaj do niego pączki (spodem do góry). Smaż z obu stron na złotobrązowy kolor. Po wyjęciu z tłuszczu, osączaj na papierowym ręczniku.
- Przygotuj lukier: cukier zalej wodą, ugotuj syrop „do nitki”. Dodaj ocet, lekko wymieszaj.
- Pączki polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe
Szybkie pączki z serka homogenizowanego [WIDEO]
Pączki holenderskie - oliebollen: jak zrobić? [WIDEO]