Rogaliki krucho-drożdżowe z gruszkami
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Rogaliki krucho-drożdżowe z gruszkami to pyszna słodka przekąska dla małych i dużych. Idealny dodatek do popołudniowej herbatki lub porannej kawy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki
- 60 g drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 małe opakowanie gęstej śmietany 18%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 kostka margaryny lub masła
- 4 gruszki
- 4 łyżki miodu
- 40 g masła
- szczypta cynamonu
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże wymieszać z 1/3 śmietany i cukrem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
- Na blat przesiać mąkę, dodać cukier waniliowy i masło i posiekać nożem. Następnie dodać rozczyn i resztę śmietany i zagnieść ciasto. Gdy będzie gładkie i jednolite zawinąć w folię i włożyć do lodówki na noc.
- Gruszki obrać i pokroić w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić miód, a gdy się zacznie wrzeć dodać masło i wymieszać. Smażyć gruszki do miękkości, na koniec przyprawić cynamonem.
- Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w wydłużone trójkąty. Na każdym położyć nieco nadzienia i zwinąć w rogalik.
- Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, pozostawiając między nimi spore odstępy. . Przykryć i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 min.