Kruche ciasteczka nadziewane z żurawiną na święta Bożego Narodzenia
2021-03-29
średni
30 min
4
Ciasteczka nadziewane z wanilią idealnie pasują do atmosfery świąt Bożego Narodzenia. Cukier waniliowy dodawany do ciasta nadaje mu specyficzny aromat, który skusi każdego smakosza do sięgnięcia po kolejny kawałek. Wypróbuj przepis na pyszne ciasteczka z wanilią nadziewane żurawiną!
źródło: www.cranberries-usa.pl
SKŁADNIKI
- na kruche ciasto:
- 300 g mąki
- 100 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego (wanilia burbońska)
- 200 g masła
- na nadzienie i dekorację:
- 70 g suszonych żurawin amerykańskich
- 125 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru (przesianego)
- 1 łyżeczka wiśniówki (lub soku wiśniowego)
- 150 g kuwertury z pełnego mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszać w misce mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodać masło w kawałkach. Całość szybko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkować na grubość 2–3 mm na blacie lekko posypanej mąką. Wyciąć okrągłe ciasteczka (o średnicy 4–5 cm). Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2-3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 10-12 minut. Ciasteczka przełożyć na kratkę pod gorące naczynia do ostygnięcia.
- Bardzo drobno posiekać 40 g żurawin. Masło wymieszać z cukrem pudrem i wiśniówką. Dodać żurawiny i jeszcze raz wymieszać. Kremem z masła połączyć po dwa ciasteczka. Odstawić na godzinę do ostygnięcia.
- Kuwerturę drobno posiekać, włożyć do miski i rozpuścić w naczyniu w gorącej kąpieli wodnej. Ciasteczka udekorować kuwerturą i pozostałymi żurawinami.