Najprostsze rogaliki serowe - idealne dla tych, którzy nie lubią piec

Najprostsze rogaliki serowe - idealne dla tych, którzy nie lubią piec

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Najprostsze rogaliki serowe nie są nadziewane, więc łatwo je zwinąć. Zrobisz je dosłownie w pół godziny, a ich smakiem możesz się cieszyć 2-3 dni

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Najprostsze rogaliki serowe nie wymagają nadziewania. Ciasto na nie jest bardzo łatwe do przygotowania, smaczne i wilgotne. Doskonale smakują polukrowane.

Składniki

  • 2 jajka

  • 200 g cukru

  • 30 g proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego (16 g)

  • 1 szklanka oleju

  • 500 g zmielonego twarogu (z wiaderka)

  • 800 g mąki szczypta soli

  • Lukier:

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • ok. 1 szklanki cukru pudru

  • kilka kropli aromatu waniliowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, wymieszać i zagnieść jednolite ciasto.

  • Następnie podzielić na 4 części, a każdą część rozwałkować na kształt dosyć dużego koła.

  • Każde koło pokroić na 12 "trójkątów" (najpierw na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na 3 części).

  • Z wykrojonych "trójkątów" formować rogaliki, zwijając od podstawy.

  • Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (jeśli mamy 2 blachy i termoobieg, wtedy przygotowujemy od razu 2, w przeciwnym razie pieczemy po połowie porcji na raz).

  • Piec w temperaturze 180-190 st.C przez około 20 minut.

  • Śmietanę mocno podgrzać, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem pudrem oraz aromatem na gładki, średniej gęstości lukier. W razie potrzeby dosypać nieco więcej cukru pudru lub dolać odrobinę przegotowanej wody.

  • Po wystygnięciu rogalików polukrować je (najlepiej za pomocą pędzla).

Ocena: 2,7