Lukrowane ciasteczka owsiane
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Lukrowane ciasteczka owsiane idealnie pasują do ciepłego mleka lub bawarki (mleka z esencją herbacianą). Te staromodne ciastka będą wam smakowały. Wydzielajcie po jednym ciastku, bo znikną w oka mgnieniu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki zwykłych płatków owsianych np. górskich
- 2 szklanki uniwersalnej mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 szklanka masła, czyli 400 g
- 1 szklanka jasnobrązowego cukru trzcinowego
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 duże jajka, temperatura pokojowa
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- na lukier:
- 2 ½ łyżki śmietany, mleka lub wody (mniej lub więcej w zależności od potrzeb dla uzyskania pożądanej konsystencji)
- 2 szklanki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj 2 blachy do pieczenia wyłożone pergaminem lub matą silikonową.
- Dodaj płatki owsiane do misy malaksera i w trybie pulsacyjnym zmiksuj je 10 razy. Nie przesadzaj, ponieważ chcesz różnych tekstur, a nie tylko mielonej mąki owsianej.
- W dużej misce zmieszaj płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Zamieszaj, aby połączyć. Odstaw na bok.
- W misce malaksera ubij masło na średnim poziomie przez około 30 sekund. Dodaj cukier i mieszaj na średnim poziomie, aż masa stanie się jasna i puszysta. Jajka dodawaj pojedynczo, tak długo, aż żółtko zniknie w cieście. Dodaj ekstrakt wanilii.
- Do mieszanki masła i jajek dodaj około ⅓ mieszanki płatków owsianych i mąki, mieszając z małą prędkością, aż do zmiksowania. Kontynuuj dodawanie mieszanki mąki, aż do całkowitego wyczerpania składników.
- Za pomocą łyżki do lodów o rozmiarze 2 łyżek stołowych podziel ciasto na kulki i umieść na przygotowanym arkuszu papieru do pieczenia w odległości co najmniej 5 cm jedna od drugiej. Ciasta pod wpływem temperatury zamienią się w duże placuszki, dlatego muszą mieć miejsce. Na blasze powinno się zmieścić 6 ciasteczek jednocześnie. Piec przez 10-12 minut lub do momentu, gdy po prostu się zrumienią. Nie przesadzaj.
- Wyjmij blachę z piekarnika i pozwól ciasteczkom odpocząć przez 5 minut, a następnie wyjmij na ruszt, aby całkowicie ostygły.
- Aby przygotować lukier, połącz cukier puder z mlekiem lub śmietaną i / lub wodą. Ubijaj, aż cukier się rozpuści, a lukier będzie gęsty. Umieść lukier w płytkim naczyniu lub pojemniku. Szybko zanurz wierzchy schłodzonych ciastek w polewie i pozwól, aby nadmiar ściekł. Umieść pokryte lukrem ciastka cookie na kratce, aż lukier się całkowicie się zestali.
- Przechowuj ciasteczka w szczelnym pojemniku lub lodówce.