Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszna przegryzka za grosze

Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszna przegryzka za grosze

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowe krakersiki doskonale smakują z dipami, np. pomidorową salsą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Domowe krakersiki z serkiem topionym zrobisz naprawdę szybko i równie szybko znikną. Dlatego polecamy przygotować od razu podwójną porcję. Kruchutkie, aromatyczne, przyprawione dokładnie tak jak lubisz!

Składniki

  • 2 szklanki mąki

  • 100 g masła

  • 2 jajka

  • 100 g serka topionego ze szczypiorkiem

  • 1/2 łyżeczki soli

  • słodka papryka  w proszku

  • do wyboru: kminek/sezam/czarnuszka do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło, jedno jajko, serek topiony i sól, zagnieść gładkie ciasto.

  • Rozwałkować je na cienki placek na stolnicy podsypanej mąką.

  • Powykrawać z ciasta kwadraty, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Drugie jajko rozkłócić, posmarować nim krakersiki. Posypać ulubionymi  ziołami i papryką.

  • Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Ocena: 3
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.