Wyjątkowo smaczna babka z malinami i białą czekoladą: przepis na rodzinne ciasto z owocami
2021-02-09
łatwy
30 min
4
Wyjątkowo smaczna babka z malinami i białą czekoladą to przepis na rodzinne ciasto z owocami. Idealne do kawy lub herbaty. Ciasto jest wilgotne, słodkie i puszyste. Pokochają go zarówno dzieci, jak i seniorzy. Polecam!
Wypróbuj również przepis na babkę marmurkową
Od wielu lat ciasto piaskowe z domieszką kakao robi furorę. Wszyscy je uwielbiamy. Dla podniesienia prestiżu tego prostego ciasta, nazywamy je "marmurkowym". I niech tak pozostanie! Babka marmurkowa upieczona według tego przepisu zawsze się udaje.
Polecam: Babka marmurkowa
SKŁADNIKI
- 2 ½ szklanki (325 g) mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ¾ szklanki (175 g) miękkiego masła
- 1 ½ szklanki (300 g) cukru pudru
- 1 tabliczka (100 g) białej czekolady, schłodzonej i startej drobno na tarce
- 3 jajka rozmiar M, o temperaturze pokojowej
- 1 ¼ szklanki (300 g) maślanki (lub tyle samo pełnego mleka z 1 łyżką soku z cytryny)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego lub cukru wanilinowego
- skórka starta z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin (za wyjątkiem sezonu na te pyszne owoce, zawsze używam mrożonych, ponieważ są dostępne przez cały rok)
- oraz na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
- Posmaruj masłem formę z kominkiem przeznaczoną do pieczenia babki. Następnie oprósz ją mąką, nadmiar strząśnij. Wstaw do lodówki.
- Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić.
- W dużej misce utrzeć miękkie masło, aż będzie kremowe. Powoli dodawać cukier i ubijać przez 2 minuty na wysokich obrotach.
- Następnie dodawać po 1 jajku. Dobrze miksując po każdym dodaniu jajka, aż masa stanie się jednorodna.
- W 3 porcjach dodać suche składniki, czyli mąkę. Wymieszać na niskich obrotach.
- Na koniec dodać mleko i wanilię, wymieszać na jednorodne ciasto.
- Do ciasta dodać owoce maliny oraz rozdrobnioną czekoladę. Wymieszać za pomocą szpatułki, starając się nie uszkodzić owoców.
- Ciasto wylać do przygotowanej formy.
- Piec około 45-50 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.
- Odstawić ciasto na 10 minut do ostygnięcia na ruszcie, a następnie wyjąć ciasto z formy.
- Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i tak przygotowanym lukrem pokryć gorące ciasto.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?