Placek z jeżynami i z kruszonką: przepis na wykwintne ciasto
2023-08-19
łatwy
25 min
4
Placek jeżynowy z kruszonką robi się w niecałe pół godziny. To wykwintne ciasto z jeżynami pasuje na letnie popołudnia. Podajemy dobry przepis na smaczne ciasto z jeżynami i kruszonką.
SKŁADNIKI
- Na spód:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
- Na kruszonkę:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g twardego masła
- Na nadzienie:
- 70 dag jeżyn
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę i masło z dodatkiem cukru i soli zmiksuj w malakserze na okruchy, dodaj pół szklanki wody i miksuj jeszcze 20 sekund, aż powstanie kulka ciasta. Ciasto zawiń w folię i schowaj do lodówki.
- Wymieszaj w malakserze mąkę, cukier i masło, aż masa będzie przypominać grubą kaszę.
- Posmaruj blachę tłuszczem i wyłóż na nią ciasto z lodówki.
- Ułóż na nim jeżyny, pokryj kruszonką.
- Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Beszamel: Jeżyny - właściwości odżywcze, zastosowanie jeżyn w kuchni