Placek z wiśniami. Przepis na ciasto idealne w sezonie na wiśnie
                  Ten przepis na placek z wiśniami skłania do czułych wakacyjnych wspomnień, kiedy to babcia lub ciocia piekły naprędce (jak one to robiły?) pyszne ciasto drożdżowe z owocami z własnego ogródka. Takie ciasto, jeszcze ciepłe, popijane mlekiem lub cienką herbatą z cytryną, było tak rozkosznym podwieczorkiem, że chętnie odtworzymy jego smak.
Wiśnie, podobnie jak czereśnie, to jedne z najwartościowszych owoców. Zapobiegają między innymi zapaleniu tętnic (chronią przed chorobami układu krążenia). Zawierają również substancje hamujące komórki rakowe. Zachęcamy do wypróbowania też innych przepisów na ciasta z tymi owocami
Szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem
Kruchy placek z wiśniami i bezą
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z przepisami na pyszne przetwory z wiśni
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
 - 20 g drożdży
 - 1/2 szklanki mleka
 - 3 łyżki cukru
 - 30 g masła
 - 5 jajek
 - 1/2 kg wiśni
 - szklanka śmietany
 - 1 laska wanilii
 - 4 łyżki cukru
 - cynamon
 - cukier puder do dekoracji
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować rozczyn: do ciepłego mleka dodać drożdże, wymieszać i dodać 4 łyżki mąki szczyptę cukru i dokładnie połączyć.
 - Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
 - Mąkę połączyć z cukrem i szczyptą soli, dodać jajko i masło.
 - Wlać rozczyn i wyrobić ciasto.
 - Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut.
 - W tym czasie przygotować masę. Z wiśni usunąć pestki.
 - Śmietanę wlać do rondelka i lekko podgrzać.
 - Dodać wanilię.
 - Następnie ubić z cukrem, jajkami i szczyptą cynamonu.
 - Po 30 minutach jeszcze raz wyrobić ciasto i rozwałkować na placek o grubości około 1 cm.
 - Ciastem wylepić wysmarowaną masłem formę.
 - Na ciasto wyłożyć masę i równomiernie rozprowadzić.
 - Dodać wiśnie i piec w nagrzanym piekarniku (180°C) około 50 minut.
 - Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.