Jagodzianki z kruszonką - przepis na bułeczki z jagodami
2021-03-27
średni
60 min
4
Jagodzianki to przepyszne bułeczki z owocami, które smakują każdemu miłośnikowi leśnych wędrówek. Jagody do ich przygotowania można zebrać samemu, albo kupić w sklepie. Podajemy przepis na jagodzianki z kruszonką.
Domowe jagodzianki
Zawijane drożdżówki z jagodami
Pierogi z jagodami
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 50 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 10 dag cukru pudru
- 8 dag masła
- 80 dag owoców
- szklanka ciepłego mleka
- 5 żółtek
- sól i jedno jajko do posmarowania jagodzianek
- KRUSZONKA
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- pół kostki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę należy przesiać.
- Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru,pięcioma łyżkami mleka i łyżką mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
- Następnie łączymy wszystko z pozostałym ciepłym mlekiem, mąką, żółtkami utartymi z cukrem i roztopionym masłem, dodajemy szczyptę soli i dokładnie wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
- W między czasie przygotowujemy jagody - płuczemy i osączamy.
- Następnie dzielimy wyrośnięte ciasto na kawałki o wadze około 5 dag, rozpłaszczamy i nakładamy na nie po 1 kopiastej łyżce jagód, starannie zalepiamy, formujemy w kulki, rogaliki lub kwadraty, kto jak woli.
- Przygotowujemy kruszonkę.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, posmarowane jajkiem jagodzianki, posypujemy kruszonką i pieczemy aż do zarumienienia.