Jagodzianki z borówką amerykańską

2024-06-19
Jagodzianki z borówką amerykańską
Autor: thinkstockphotos.com Ciepłe jagodzianki ze szklanką mleka to najmilsze wspomnienie lata. 
średni
60 min
4

Jagodzianki można przygotować również poza sezonem na leśne jagody. Również borówka amerykańska nadaje się do nadziania drożdżowych bułeczek. Domowy wypiek jagodzianek z borówką amerykańską sprawi wam wiele radości. 

SKŁADNIKI

  • Porcja na 12 bułeczek
  •  
  • Zaczyn:
  • 10 g drożdży
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki
  •  
  • Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 3 żółtka i 1 całe jajko
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 1/3 kostki masła
  •  
  • Nadzienie:
  • borówka amerykańska
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgrzać pół szklanki oraz 4 łyżki mleka. Do szklanki wlać 4 łyżki ciepłego mleka, dodać drożdże, cukier oraz mąkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, czyli na ok. 20 minut. 
  • W pozostałym ciepłym mleku rozpuścić cukier, tę mieszaninę wykorzystać do ciasta.
  • Mąkę przesiać, dodać jajka, ciepłe mleko z cukrem, cukier waniliowy i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać masło i ponownie wyrobić ciasto. Ostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto przebijamy palcami by uwolnić gazy. Formujemy wałek, dzielimy go na 12 porcji. Z każdej porcji ciasto wałkujemy mały placuszek, nakładamy na niego czubata łyżeczką jagód wymieszanych z cukrem i mąką ziemniaczaną. Placuszki składamy na pół, formujemy krągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 
  • Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem jaja rozmąconym z wodą, ewentualnie posypujemy miałkim cukrem. 
  • Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C. 
  • Podajemy do mleka lub dobrej kawy. 
Redakcja
więcej