Domowe muffinki z malinami i białą czekoladą: przepis

2021-07-21
DOMOWE MUFFINY z malinami i białą czekoladą: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Muffinki z malinami  i białą czekoladą - idealne na letnie przyjęcie i zimowy  wieczór - można je przygotować z mrożonych malin
łatwy
15 min
4

Muffinki z malinami i białą czekoladą to hit każdego letniego przyjęcia. Pyszne, wilgotne i łatwe do przygotowania. Wystarczy 30 minut i pyszne muffinki są gotowe.

SKŁADNIKI

  • 2 tabliczki (200 g) białej czekolady, drobno posiekanej,
  • 1 szklanka malin, mogą być mrożone,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g masła, roztopionego i ostudzonego,
  • 1 jajko,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik należy nagrzać do temperatury 200ºC. Formę na muffinki wysmarować masłem (najwygodniej będzie wysmarować pędzelkiem) lub wyłożyć papierowymi papilotkami.
  • W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól.
  • W drugiej misce połączyć mleko, masło, jajko i wanilię. Połączyć z suchymi składnikami, wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach - ten sposób jest dużo szybszy niż łyżka. Dodać czekoladę i maliny.
  • Masą wypełniać foremkę. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 minut.
  • Gdy ciastka ostygną udekorować np. listkami z białej czekolady lub cukierkami m&m's.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?