Mięciutkie muffinki z malinami i białą czekoladą – znikają szybciej, niż się pieką

DOMOWE MUFFINY z malinami i białą czekoladą: przepis
Autor: Archiwum serwisu Muffinki z malinami  i białą czekoladą - idealne na letnie przyjęcie i zimowy  wieczór - można je przygotować z mrożonych malin
łatwy
15 min
4

Domowe muffinki z malinami i białą czekoladą to deser, któremu trudno się oprzeć. Są mięciutkie, pachnące i pełne owocowej słodyczy przełamanej aksamitną czekoladą. Upieczesz je w kilkanaście minut, a znikną ze stołu jeszcze szybciej. Oto prosty przepis na muffinki, które zawsze się udają.

Muffinki to hit na spotkania z przyjaciółmi i rodziną

Muffinki to jedne z najprostszych i najbardziej wdzięcznych wypieków. Nie wymagają skomplikowanych składników ani długich przygotowań, a efekt zawsze zachwyca – zarówno wyglądem, jak i smakiem. Idealnie sprawdzają się jako szybki deser do kawy, słodka przekąska do lunchboxa czy mała słodkość na spotkania w gronie bliskich.

Największą zaletą muffinek jest ich uniwersalność. To ciastka, które można przygotować w setkach wariantów – od klasycznych waniliowych, przez kakaowe i orzechowe, aż po owocowe czy z dodatkiem czekolady. Dzięki temu nigdy się nie nudzą i pozwalają wykorzystać sezonowe owoce albo to, co akurat mamy w kuchni.

Muffinki z malinami i białą czekoladą to wyjątkowe połączenie słodyczy i delikatnej kwasowości, które rozpieszcza podniebienie. Te mięciutkie, wilgotne babeczki pięknie pachną, świetnie się prezentują i znikają w mgnieniu oka. To idealny deser, który smakuje jak z najlepszej kawiarni, a przygotujesz go w swoim domu w zaledwie kilkanaście minut.

SKŁADNIKI

  • 2 tabliczki (200 g) białej czekolady, drobno posiekanej,
  • 1 szklanka malin, mogą być mrożone,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g masła, roztopionego i ostudzonego,
  • 1 jajko,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik należy nagrzać do temperatury 200ºC. Formę na muffinki wysmarować masłem (najwygodniej będzie wysmarować pędzelkiem) lub wyłożyć papierowymi papilotkami.
  • W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól.
  • W drugiej misce połączyć mleko, masło, jajko i wanilię. Połączyć z suchymi składnikami, wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach - ten sposób jest dużo szybszy niż łyżka. Dodać czekoladę i maliny.
  • Masą wypełniać foremkę. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 minut.
  • Gdy ciastka ostygną udekorować np. listkami z białej czekolady lub cukierkami m&m's.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej