Daktylowo-bakaliowe ciasto świąteczne [bez glutenu, cukru i laktozy]
2021-03-29
![Daktylowo-bakaliowe ciasto świąteczne [bez glutenu, cukru i laktozy]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-YoqM-8utN-GTx8_daktylowo-bakaliowe-ciasto-swiateczne-bez-glutenu-cukru-i-laktozy-664x442.jpg)
łatwy
45 min
4
Daktylowo-bakaliowe ciasto świąteczne to wypiek praktycznie z samych bakalii, z przewagą słodkich daktyli (dlatego ciasto nie wymaga dosładzania). Ciasto można przygotować nawet 1-2 tygodnie przed świętami, ale doskonałe jest też na drugi dzień po upieczeniu. Aromatyczne i korzenne z powodzeniem może zastąpić tradycyjny piernik.
SKŁADNIKI
- 500 g suszonych daktyli
- 200 g suszonej żurawiny
- 200 g rodzynek
- 225 g mielonych migdałów
- 200 g powideł śliwkowych
- 100 g migdałów w słupkach
- 175 g nierafinowanego oleju kokosowego
- 250 ml mocnej czarnej herbaty
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 3 duże jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaparzyć mocną herbatę. Żurawinę, rodzynki, powidła, olej kokosowy oraz przyprawy wrzucić do garnka z grubym dnem.
- Daktyle pokroić na małe kawałki i dodać do garnka. Wlać herbatę, zamieszać.
- Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, do momentu zagotowania, następnie zmniejszyć ogień i gotować (nadal mieszając), przez 10 minut. Mieszanie nie tylko zapobiega przywieraniu masy do dna garnka, ale również przyspiesza rozklejanie się daktyli. Zdjąć garnek z palnika, pozostawić na około godzinę do ostygnięcia.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia - zarówno dno, jak i boki formy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C.
- Jajka roztrzepać trzepaczką. Migdały mielone oraz słupki dodać do przestudzonej masy owocowej. Wlać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać, najlepiej dużą, drewnianą łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Gotową masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, wygładzić wierzch.
- Piec przez około 1 godzinę 30 minut lub 1 godzinę i 45 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie tylko lekko lepki od ciasta.
- Wyjąć z piekarnika, postawić formę na kratce, posmarować wierzch ciepłego ciasta powidłami lub konfiturą, można też posypać wierzch gorzką czekoladą. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.