Ciasto jogurtowe z borówkami: przepis na ciasto z owocami bez tłuszczu
Ciasto jogurtowe z borówkami amerykańskimi lub borówkami czernicami, czyli popularnymi jagodami, to najmilsze zakończenie letniego posiłku. Lekkie ciasto bez tłuszczu z owocami będzie smakowało starszemu i młodszemu pokoleniu. Idealne ciasto do niedzielnej popołudniowej herbaty.
Składniki:
230 g mąki oraz jeszcze trochę do oprószenia owoców
100 g cukru
2 jajka
150 g jogurtu greckiego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g borówek amerykańskich lub jagód leśnych
Jajka zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym lub cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli.
Dodać jogurt i ponownie krótko miksować na wolnych obrotach.
Do masy jajeczno-jogurtowej dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość miksować do połączenia się składników.
Borówki oczyścić, ewentualnie umyć i osuszyć. oprószyć mąką. W ten sposób przygotowane owoce jagodowe nie zapadną się w cieście i nie przylgną do dna formy.
Keksówkę lub inną niedużą formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Na dno formy wyłożyć część ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie połowę owoców, przykryć ciastem, a na wierzch wysypać pozostałe owoce.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, na środkową półkę z włączoną dolną grzałką, piec w 180°C przez 50-60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
SKŁADNIKI
- 225 g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g borówek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników.
- Borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180°C przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.