Czarne z wiśniami - przepis na ciasto czekoladowe

Czarne z wiśniami - przepis na ciasto czekoladowe

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Przepis na "Czarne z wiśniami" dziedziczony jest w naszej rodzinie od pokoleń. Placek ten zachwyca wszystkich swym wyglądem, nieodpartym urokiem, a przede wszystkim - cudownym smakiem. Nie jest ani zbyt słodkie, ani zbyt gorzkie, a połączenie czekoladowego biszkopta, wiśni i doskonałego kremu czaruje wszystkich tych, którzy mieli okazję go skosztować - mówi Marta Kościelska, autorka przepisu.

Składniki

  • CIASTO:

  • 8 jaj

  • 6 łyżek mąki krupczatki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao

  • 5 łyżek cukru

  • odrobina cynamonu

  • słoik wiśni

  •  

  • MASA:

  • 1 kostka masła

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany

  • kieliszek wódki

  •  

  • POLEWA:

  • 1/3 kostki masła

  • 4 łyżki cukru

  • 2 łyżki wody

  • 1 czubata łyżka kakao

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jaja z cukrem dobrze ubij.

  • Wymieszaj je z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia, aby nie było grudek.

  • Ciasto piecz w temperaturze 150oC przez 30 - 40 minut.

  • Po upieczeniu skrop ciasto wódką.

  • Przygotuj masę. W rondelku rozpuść masło i wystudź, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.

  • Składniki polewy rozpuść na gorącej parze, lecz nie gotuj.

  • Zimne ciasto posmaruj masą (na grubość około 1 cm).

  • Następnie polej je polewą czekoladową i udekoruj wiśniami.

Ocena: 0