Orzechowiec: przepis na ciasto orzechowe z kremem budyniowym
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Orzechowiec to pyszne ciasto wprost idealne na rodzinne spotkanie. Przepis na ciasto orzechowe z kremem budyniowym jest łatwy i z przygotowaniem ciasta poradzi sobie każdy. Orzechowiec najlepiej smakuje do czarnej kawy lub dobrej mocnej herbaty.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 2 jajka
- 60 g miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka masła do przygotowania formy
- 1 łyżeczka mąki pszennej do przygotowania formy
- Krem:
- 600 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 50 ml zimnej wody
- 250 g masła
- Masa miodowo-orzechowa:
- 250 g orzechów włoskich
- 75 g masła
- 100 g miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy grubo posiekać.
- Posiekane orzechy podsmażyć na rozgrzanej patelni na maśle z dodatkiem miodu. Odstawić do ostygnięcia.
- Masło połączyć z mąką i pozostałymi składnikami ciasta i zagnieć na gładką jednolitą masę.
- Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą część oddzielnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Przygotować 2 formy na ciasto o wymiarach 34x24. Wysmarować masłem i oprószyć mąką.
- Porcje ciasta rozwałkować i przełożyć do form. Ciasto gęsto nakłuć widelcem.
- Na jednym blacie rozłożyć równomiernie na całej powierzchni masę orzechowo-miodową.
- Oba blaty piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 170°C. Po 7 minutach zamienić położenie blach, górną przekładamy na dół, a dolną na górę.
- Upieczone blaty studzimy. Blat bez orzechów po wystudzeniu wyjąć z formy.
- Oba budynie rozprowadzić w 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać mieszaninę budyni i energicznie mieszać całość za pomocą rózgi. Budyń zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Miękkie masło zmiksować, następnie dodawać po 1 łyżce wystudzonego budyniu, aż do wyczerpania składnika.
- Krem wyłożyć na blat bez orzechów i rozprowadzić równomiernie na całej jego powierzchni.
- Blat z orzechami ułożyć na warstwie kremu i delikatnie przycisnąć.
- Ciasto wstawić do lodówki i chłodzić minimum 2 godziny lub jeszcze lepiej całą noc.
- Pokroić w trójkąty lub kwadraty.
- Podawać do kawy lub dobrej herbaty.