Bakaliowe ciasto świąteczne Magdy Gessler: pomysł last minute
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Magda Gessler doradza, jak upiec szybkie bakaliowe ciasto świąteczne. Jej świąteczne ciasto jest idealne dla osób, które przygotowania do świąt odkładają na ostatnią chwilę i właśnie zorientowali się, że niebawem przychodzą goście... Mimo że jest to przepis nieskomplikowany, na pewno zachwyci nawet wybredne podniebienia.
SKŁADNIKI
- Składniki na ciasto:
- 10 łyżek mąki (najlepiej razowej)
- 18 łyżek cukru
- 12 łyżek miodu akacjowego aromatyzowanego
- 14 całych jaj
- 10 łyżek oleju słonecznikowego
- 12 łyżek klarowanego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Składniki na masę owocową:
- bakalie, suszone figi, daktyle, śliwki, orzechy
- szklanka wina
- 1/3 szklanki koniaku lub brandy
- cynamon
- skórka cytryny
- skórka pomarańczy
- imbir suszony
- gwiazdka anyżu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakalie, suszone figi, daktyle i śliwki zalewamy winem i koniakiem (lub brandy).
- Gotujemy powoli, aż owoce wchłoną ciecz.
- W trakcie gotowania dodajemy cynamon, skórkę cytryny, skórkę pomarańczy, imbir i gwiazdkę anyżu.
- Studzimy, a następnie owoce wykładamy do tortownicy wcześniej wysmarowanej bułką tartą z masłem (można dodatkowo delikatnie obsypać tortownicę korzenną przyprawą).
- Przygotowujemy miód aromatyzowany: do miodu dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę pieprzu, skórkę pomarańczową, goździk. Lekko gotujemy, przecedzamy.
- Wystudzony miód mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta. Ciasto wykładamy do tortownicy, w której już znajduje się masa owocowa.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez godzinę.
- Gdy ciasto przestygnie możemy je polać domowym lukrem.