Ciasto MROWISKO z Podlasia: przepis krok po kroku na efektowny tort. Gościom opadną szczęki!
2022-02-28
łatwy
45 min
4
Ciasto MROWISKO to niezwykle łatwy w przygotowaniu, a jakże efektowny deser z Podlasia. Kruche ciasteczka spojone pysznym kremem kajmakowym i uformowane w kopczyk, przypominający mrowisko - oto cały sekret. Zobacz, jak łatwo przygotować tort MROWISKO i skorzystaj z naszych podpowiedzi poniżej przepisu.
Zobacz przepis JAK ZROBIĆ MROWISKO krok po kroku:
Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 200 g masła
- 120 g cukru
- 135 g śmietany
- 500 g mąki
- Na krem:
- 200 g masła
- 1 puszka masy kajmakowej (350 g)
- 50 g winiaku lub innego aromatycznego alkoholu
- Na dekorację:
- 1 łyżka suchego maku
- 1 łyżka orzechów włoskich lub pekan, grubo posiekanych
- 1 łyżka płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni
- 2 łyżki tartej czekolady lub 0,5 tabliczki stopionej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na stolnicę wysypać mąkę i cukier, dodać masło i posiekać razem na drobne okruchy. Można to również zrobić w malakserze wyposażonym w noże. Do okruchów dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Owinąć go w folię spożywczą i wstawić na 60 minut do lodówki.
- Ciasto przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Strużyny ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C (grzanie góra-dół) i piec do chwili, gdy ciasto ładnie się zrumieni, czyli około 20 minut.
- Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokruszyć na niewielkie kawałki.
- Pora na krem: za pomocą miksera na wysokich obrotach masło utrzeć do białości, dodawać po trochu masę kajmakową i dalej ucierać, aż do wyczerpania składnika. Na koniec dodać winiak i ponownie zmiksować.
- W misce umieścić okruchy, dodać krem i wymieszać. Na tym etapie można również dodać prażone orzechy, namoczone w rumie lub winiaku i odsączone rodzynki lub inne bakalie.
- Otrzymaną masę uformować dłońmi w kopczyk bezpośrednio na paterze. Można również przygotować małe kopczyki lub przełożyć masę do tortownicy wyłożonej pergaminem lub do innej foremki.
- Kopczyk z kruchych ciastek i kremu ozdobić makiem, pokruszonymi orzechami, startą lub stopioną czekoladą.
Jak zrobić kruche ciasteczka?