Tort truskawkowy na zimno - przepis Ewy Wachowicz

Tort truskawkowy na zimno - przepis Ewy Wachowicz

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Tort z truskawkami na zimno przygotujesz z serka homogenizowanego

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Przepis na tort truskawkowy na zimno, na bazie serka homogenizowanego. Ewa Wachowicz proponuje tort z galaretką i świeżymi truskawkami, łatwy i szybki, bez konieczności pieczenia. Wypróbuj jej rewelacyjny pomysł na torcik truskawkowy z programu "Ewa gotuje"!

Składniki

  • 1,5 kg truskawek

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

  • 50 g żelatyny

  • 2,5 szklanki wody

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 900 g odtłuszczonego serka homogenizowanego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce umyj i wyłóż je na papierowe ręczniki.

  • Żelatynę zalej gorącą wodą i odstaw, aby dobrze się rozpuściła. Od czasu do czasu zamieszaj.

  • Tortownicę wyłóż folią spożywczą.

  • Serki homogenizowane przełóż do miski i dodaj do nich cukier puder.

  • Gdy żelatyna zacznie gęstnieć, połącz ją z masą serową. Połowę truskawek pokrój na ćwiartki i dodaj do serka. Całość delikatnie wymieszaj i przełóż do tortownicy.

  • Odstaw tort do lodówki, żeby serek dobrze zgęstniał.

  • Galaretki rozpuść w czterech szklankach gorącej wody. Zostaw do momentu, aż wystygną.

  • Kiedy masa serowa już stężeje, ułóż na niej truskawki. Całość zalej galaretką. Włóż do lodówki na kilka godzin.

Ocena: 3,1