Pączki bez glutenu. Jak zrobić smaczne bezglutenowe pączki?
2023-01-17
średni
30 min
4
Pączki bezglutenowe, nie tylko na tłusty czwartek, są idealne dla chorych na celiakię, ale i dla osób na diecie. Sprawdź, jak zrobić pączki bez glutenu. Podajemy prosty przepis.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka wody
- 150 g margaryny
- 180 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 2 g soli (1/4 łyżeczki)
- 4 jaja
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku podgrzej wodę, rozpuść w niej margarynę, doprowadź do wrzenia.
- Cały czas mieszając, dodaj cukier, sól oraz stopniowo mąkę ziemniaczaną.
- Dokładnie mieszaj, najlepiej, żeby nie było grudek do momentu, aż ciasto zacznie formować jednolitą masę – przypominać ziemniaki rozbite tłuczkiem po ugotowaniu. Dodaj jajka, wymieszaj mikserem.
- Do dobrze rozgrzanego oleju (najlepiej użyć głęboki garnek, oczywiście można stosować frytkownice) wkładaj po łyżeczce ciasto.
- Smaż do uzyskania złocistego koloru, obracaj, żeby całe pączki uzyskały jednolity złoty kolor.
- Podczas smażenia pączki puchną i zwiększają swoją objętość dwukrotnie.
- Po wyjęciu z oleju pączki odsącz na papierowych ręcznikach. Posyp cukrem pudrem.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Przepis pochodzi ze strony: www.zyciebezglutenu.pl.
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego