Jak zrobić ciasto z bazylii?
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Ciasto z bazylii to wspaniały i prosty w przygotowaniu deser. Ma wyśmienity, ciekawy smak i efektowny wygląd.
SKŁADNIKI
- 120 ml mleka
- 100 g masła
- 1,5 tabliczki białej czekolady
- 120 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- doniczka pięknej bazylii
- jajo
- naturalny gęsty jogurt
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do małego garnka wlewamy mleko, wkładamy miękkie masło i połamaną tabliczkę czekolady. Wszystko delikatnie podgrzewać, mieszać, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
- Do suchej miski wsypać sypkie składniki: mąkę, cukier, sodę, sól, cukier i proszek. Wszystkie sypkie składniki wymieszać.
- Do blendera włożyć liście bazylii (prawie całą donicę, zostawiamy tylko kilka listków do dekoracji) i wlać przestudzoną zawartość małego garnka. Wszystko krótko miksować.
- Zieloną masę wlać do miski z sypkimi składnikami i dokładnie wymieszać łyżką.
- Blachę delikatnie wysmarować masłem i wysypać lekko mąką lub bułką tartą. Wlać masę.
- Piec przez ok. 30-40 minut (do suchej wykałaczki) w temperaturze 160 stopni.
- Z połowy białej czekolady i jogurtu przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z jogurtem.
- Na lekko wystudzone ciasto wylewamy polewę i dekorujemy listkami bazylii.