Jak zrobić ciasto z bazylii?

2021-03-29
Ciasto bazyliowe
Autor: Shutterstock Ciasto z bazylii robi się prosto i szybko, a robi duże wrażenie.
łatwy
60 min
4

Ciasto z bazylii to wspaniały i prosty w przygotowaniu deser. Ma wyśmienity, ciekawy smak i efektowny wygląd.

SKŁADNIKI

  • 120 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1,5 tabliczki białej czekolady
  • 120 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • doniczka pięknej bazylii
  • jajo
  • naturalny gęsty jogurt

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do małego garnka wlewamy mleko, wkładamy miękkie masło i połamaną tabliczkę czekolady. Wszystko delikatnie podgrzewać, mieszać, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
  • Do suchej miski wsypać sypkie składniki: mąkę, cukier, sodę, sól, cukier i proszek. Wszystkie sypkie składniki wymieszać.
  • Do blendera włożyć liście bazylii (prawie całą donicę, zostawiamy tylko kilka listków do dekoracji) i wlać przestudzoną zawartość małego garnka. Wszystko krótko miksować.
  • Zieloną masę wlać do miski z sypkimi składnikami i dokładnie wymieszać łyżką.
  • Blachę delikatnie wysmarować masłem i wysypać lekko mąką lub bułką tartą. Wlać masę.
  • Piec przez ok. 30-40 minut (do suchej wykałaczki) w temperaturze 160 stopni.
  • Z połowy białej czekolady i jogurtu przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z jogurtem.
  • Na lekko wystudzone ciasto wylewamy polewę i dekorujemy listkami bazylii.